İletişim: 0 (328) 876 03 03

Image Alt

Köpek Aşı Takvimi

 / Köpek Aşı Takvimi

Köpek Aşı Takvimi

Köpekler için belirlenen aşılama uygulamaları, bakteri ve virüs kaynaklı hastalıklara karşı dirençli bir bağışıklık sistemi oluşumunu destekliyor. Aşılama uygulamalarında ilk aşılama dönemi ve doğru aşılama takvimi, yavruların sağlığı için hayati önem arz ediyor. Aşılı hamile anneler, plasenta vasıtasıyla ya da emzirmeyle antikorları yavrulara iletiyor. Bu antikorlar geçici bir süre için bile olsa yavruları hastalıklara karşı daha dayanıklı kılabiliyor. Bunların yanı sıra, aşılama programlarının hiçbirinin hastalıklara karşı %100 garanti sunmadığını, daima göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Yavru Köpek Aşı Takvimi

İlk Aşılama

Bir yaşından küçük ve 8 yaşın üzerindeki köpeklerin bağışıklık sistemleri viral hastalıklara karşı savunmasız oluyor. Köpeklere ilk aşı bir buçuk aylık oldukları dönemde yapılıyor. Aşılama takvimi öncesi köpeklerin parazitlerden arındırılması, hemogram (kan tahlili) yapılması önem taşıyor. Çünkü hastalığın kuluçka döneminde yapılan aşılar, sağlığı olumsuz yönde etkiliyor. Köpek besleyen kişilere yılda bir sefere mahsus kuduz aşısı yaptırmak hukuki açıdan zorunluluk olarak sunuluyor. Köpeklerden insanlara geçebilen tenyalara karşı hayvanlara senede dört kez ilaç vermek gerekiyor.

Köpek Aşı Rehberi

Aşılama hastalıkların önlenmesinde en güvenli yöntemlerden biridir. Günümüzde aşıların uygulanma şekillerinde ve aşı programlarında bazı değişiklikler olmuştur. Bu değişiklikler Dünya Küçük hayvan Veteriner Hekimleri Derneği (World Small Animal Veterinary Association – WSAVA) tarafından belirlenmiştir. Belirlenen bu prosedürler ise ülkemizde Küçük Hayvan Veteriner Hekimleri Derneği tarafından kabul edilmiş ve uygulanmaya başlanmıştır.

WSAVA Tarafından Belirlenen Aşı Protokolleri

Core : Mutlaka yapılması gereken aşılar. Core aşıların tümü mutlaka kedi yada köpeklerimize uygulanmalıdır.

Noncore : Yaşanılan bölge ya da seyahat edilen yere göre uygulanan aşılar. Bu aşılar bölgelere değişebilir. Veteriner Hekim önerisiyle uygulanır.

Önerilmeyen Aşılar : Kullanımının kesinlikle gerekli olduğunu ispatlayacak yeterli bilimsel bulgunun olmadığı durumlarda bazı aşılar “önerilmeyen aşılar” olarak gruplanır.

Köpekler İçin Aşı Takvimi

6 HaftalıkParazit AşısıMutlaka yapılması gereken aşılar
7 HaftalıkCorona aşısıÖnerilmeyen aşılar
8 HaftalıkKarma aşı IMutlaka yapılması gereken aşılar
9 HaftalıkÖksürük – Bronşit Aşısı (Bordetella bronchiseptica) IMutlaka yapılması gereken aşılar
11 HaftalıkCorona aşısıÖnerilmeyen aşılar
12 HaftalıkKarma aşı IIMutlaka yapılması gereken aşılar
13 HaftalıkKuduz aşısıMutlaka yapılması gereken aşılar
14 HaftalıkÖksürük – Bronşit Aşısı (Bordetella bronchiseptica) IIMutlaka yapılması gereken aşılar
15 HaftalıkLyme aşısı IYaşanılan bölge ya da seyahat edilen yere göre
16 HaftalıkKarma aşı IIIMutlaka yapılması gereken aşılar
17 HaftalıkLyme aşısı IIYaşanılan bölge ya da seyahat edilen yere göre
1 YaşındaKarma aşı, KuduzMutlaka yapılması gereken aşılar
2-3 Ayda Birİç ve dış parazit AşısıMutlaka yapılması gereken aşılar

Aşılama ile İlgili Dikkat Edilmesi Gereken Ayrıntılar

  • Hamile ve hasta hayvanlara aşı yaptırılamıyor.
  • Süt emen yavruların sütten kesilmeden aşıya götürülmemesi gerekiyor.
  • Aşılar hafif ateş, iştah kaybı gibi yan etkiler gösterebiliyor.
  • Aşı sonrasında hayvanların dinlenmesi, tümör oluşum riskine karşı, aşı yerinin aralıklarla kontrol edilmesine özen göstermek gerekiyor.

Aşı takvimi çok önemli bir konudur. En ufak bir eksiklik büyük sorunlara sebep olabilir. Bu sebeple özenle takip edilmesi gereken bir konudur. Bu sebeple veteriner kliniğinizi düzenli olarak ziyaret etmeli, rutin kontrol ve aşı takvimini aksatmamalısınız.

Karamık Veterinerlik